Hopp til innhold

Jigme Lingpa (1730-1798)

Selv om han skulle komme til å bli ansett som en av de viktigste personene i nyingma-tradisjonen, vokste Jigme Lingpa opp i enkle kår. Da han var seks år ble han plassert i et kloster hvor han påbegynte grunnleggende munkeutdanning. Syv år senere møtte han sin lærer, Rigdzin Thukchok Dorje, som gav han mange innvielser og instruksjoner.

Jigme Lingpa var særlig moden i forhold til åndelige opplevelser og hadde visjoner av Guru Rinpoche, Yeshe Tsogyal og andre opplyste vesener. Som følge av dette bestemte han seg for å legge bort munkekappen for yogiens sjal og lange hår.

Mens han enda var en ung mann fullførte han to treårs retretter. I den første oppdaget han longchen nyingthik-tekstene. Et viktig lære- og praksissystem. I den andre retretten hadde han tre direkte syn av Longchen Rabjam.

Senere begynte han å undervise. Longchen nyingthik spredte seg gjennom Tibet og er den dag i dag en av de viktigste systemer for meditativ og åndelig prakis i nyingma-tradisjonen.

Den senere delen av sitt liv tilbrakte han på et lite meditasjonssenter som han opprettet i Syd-Tibet. Der levde han meget enkelt mens han mottok og gav undervisning til mange studenter.

Han skrev en selvbiografi hvor vi kan få et glimt av hans varme og kjærlige natur, klarsynt, fullstendig fryktløs, fri for falskhet, og med en medfølelse og klarhet av suveren oppnåelse:

Jeg oppfatter ting som en liten gutt og jeg finner glede i å leke med barn. Men når jeg støter på mennesker med alvorlige karakterfeil nøler jeg ikke med å konfrontere dem med deres skavanker - selv om de er viktige religiøse ledere eller sjenerøse sponsorer... .

Hva jeg enn gjør, om jeg sitter eller går, spiser eller sover, så er mitt sinn i en tilstand som er uatskilt fra klarheten i den endelige natur. Hva jeg enn gjør for dharma, så lover jeg meg selv å ferdigstille det, hvor umulig det enn kan virke.