Hopp til innhold

Nubchen Sangye Yeshe (832-943)

Sangye Yeshe ble født i Sentral-Tibet i februar i 832. Da han var syv ble han elev av Odren Pelgi Zhönu og studerte alle vitenskaper med han. I sin ungdom mottok han innvielser fra den store mester Guru Rinpoche, og senere også mange tantraer og isoteriske instruksjoner.

Sangye Yeshe studerte også med lærde og oversettere i India og Nepal som Sri Simha, Vimalamitra og Kamalasila med flere. Under disse guruene mestret han alle sutraer så vel som ytre og indre tantraer. Etter ni måneder i retrett oppnådde han realisering og hadde visjoner av Yamantaka.

Han opprettet et meditasjonssenter i Yangdzong i Dra, Sentral-Tibet, og planla å bli der i ensomhet med sine disipler. Med de møtte store vanskeligheter fordi Tibets dynasti kollapset som følge av Langdarmas styre som hadde som mål å utplanere buddhismen. For å beskytte læren hentet Sangye Yeshe vredfulle mantraer fra India. Da den onde kongen ble "satt fri" av Lhalung Pelgi Dorje, gjemte Nup de vredfulle mantraene så de ikke skulle bli misbrukt.

Nupchen Sangye Yeshe komponerte mange kommentarer og avhandlinger. Han hadde mange disipler, hvorav fem var spesielle.

Nup forlot livet da han var 111 år i Khyönmi-området. Han gikk inn i nirvana i et strålende lys, spontant oppnådd av veien av Dzogchen.